Inspiratie, kennis en nieuws over het ontwikkelen van uw vermogen

De contouren van box 3 op basis van werkelijk rendement.


Het nieuwe box 3 stelsel

Staatssecretaris van Rij heeft het voorstel van het nieuwe box 3-stelsel gepubliceerd.

Het doel is om dit per 1 januari 2027 (ja u leest het goed, 2027…) in te voeren. In dit artikel bespreken we de hoofdlijnen van het nieuwe wetsvoorstel box 3.


Opzet nieuwe stelsel

Het uitgangspunt van het nieuwe stelsel is dat de werkelijke inkomsten worden belast, het zogeheten werkelijk rendement. Dit werkelijk rendement bestaat uit het directe rendement, zoals rente, huur en dividend met aftrek van kosten. Daarnaast bestaat het behaalde rendement ook uit indirect rendement, de positieve of negatieve waardeontwikkeling van bijvoorbeeld aandelen of vastgoed. De waardeontwikkeling wordt in principe jaarlijks belast.

Als er sprake is van een verlies, dan mogen de verliezen verrekend worden met box 3-inkomen uit andere jaren. Wel zal er sprake zijn van een verliesdrempel. Daarnaast zal het huidige heffingsvrije vermogen van € 57.000 per persoon worden vervangen door een heffingsvrij-inkomen.

Voorbeeld 

Een belastingplichtige heeft een aandelenportefeuille. Het ontvangen dividend is belast, de gemaakte kosten zijn aftrekbaar en ook de waardestijging van de aandelen is belast. Dit geldt ook als de aandelen het belastingjaar niet worden verkocht. Dit kan betekenen dat wanneer het dividend niet voldoende is om de kosten en de belasting te betalen en er geen ander vermogen of inkomen is, er een deel van de aandelen verkocht moeten worden om de box 3- heffing te betalen.  

Daarnaast is het voorstel om in het nieuwe stelsel het huidige heffingsvrije vermogen te vervangen door een heffingsvrij inkomen. Dit betekent dat een deel van de inkomsten die met het vermogen behaald worden vrijgesteld zijn van belasting, waardoor de uiteindelijke heffing lager wordt. Het is nog niet bekend hoe hoog het heffingsvrije inkomen wordt.

Uitzondering onroerende zaken en sommige aandelen

Voor een aantal vermogensbestanddelen is gekozen voor de zogeheten vermogenswinstbelasting. Dit gaat gelden voor vastgoed (waaronder grond) en bepaalde categorieën aandelen, zoals minder dan 5%-pakketten in familiebedrijven en in start- en scale-ups.

Het uitgangspunt bij vermogenswinstbelasting is om de waardeontwikkeling pas bij realisatie (zoals bijvoorbeeld de daadwerkelijke verkoop van vastgoed) te belasten. Ook bij een vermogenswinstbelasting worden directe inkomsten, zoals huur, belast. Werkelijke kosten zijn aftrekbaar.

Uitzondering voor (eerste) vakantiewoning

Sommige belastingplichtigen hebben in box 3 een (vakantie)woning voor eigen gebruik. Om de belastingheffing voor deze groep mensen eenvoudig te houden, is een van de voorstellen om voor deze woning in box 3 een forfait te gebruiken. Dit forfait is een vast percentage van de WOZ-waarde. Om gebruik te kunnen maken van dit forfait, worden eisen gesteld aan de mate van eigen gebruik. Er moet sprake zijn van meer dan 70% eigen gebruik.

Als er meerdere woningen in box 3 zijn, dan moet er een keuze worden gemaakt. Fiscale partners kunnen samen slechts één woning kiezen en op die keuze kan niet worden teruggekomen. Een woning die bijvoorbeeld het volledige jaar aan een derde wordt verhuurd, zal onder de vermogenswinstbelasting vallen. In dat geval zijn de werkelijke huurinkomsten en de waardeontwikkeling (bij verkoop) belast.

Dit geldt ook voor andere woningen die een belastingplichtige naast dit ene huis voor eigen gebruik kan hebben in box 3. De eerste eigen woning (hoofdverblijf) wordt nog steeds belast in box 1, dat verandert niet ten opzichte van de huidige situatie.

Uitzondering overlijdensrisicoverzekering: geen belasting

Er wordt ook een uitzondering gemaakt voor zuivere overlijdensrisicoverzekeringen. Die worden in het nieuwe stelsel volledig vrijgesteld in box 3.

Administratieplicht

Er wordt door de belastingdienst een administratieplicht geïntroduceerd voor belastingplichtigen met box 3 vermogen. Alle relevante documenten over inkomen uit vermogen moeten door de belastingplichtigen worden bijgehouden en worden bewaard. Hoe dit er verder uit komt te zien is op dit moment onbekend.


Internetconsultatie

U bent nu weer het een en ander te weten gekomen over het mogelijke nieuwe box 3-stelsel. De basis van het voorstel lijkt goed, maar er zijn ook nog veel onduidelijkheden. Tot 20 oktober kan iedereen op het voorstel reageren via de internetconsultatie. De hoop is dat het nieuwe kabinet dan snel een start kan maken met het nieuwe stelsel. Vragen

U bent nu weer het een en ander te weten gekomen over het aangepaste box 3 stelsel. Door alle veranderingen is het maatwerk om te beoordelen wat de concrete consequenties in uw persoonlijke situatie zijn. Wilt u een keer sparren over uw vermogen, of meer informatie over de box 3-stelsels?

Neem dan contact op met Ramon Kuipers of Marcel Berende. Wij zijn bereikbaar op telefoonnummer +31(0)40 288 11 44 of via e-mail info@evolf.nl.


Een bijdrage van

Marcel Berende MFP CFP

vermogensplanner

+31 (0)6 15 51 29 29 
marcel.berende@evolf.nl