Inspiratie, kennis en nieuws over het ontwikkelen van uw vermogen


Een bijdrage van

Marcel Berende MFP CFP

vermogensplanner

+31 (0)6 15 51 29 29 
marcel.berende@evolf.nl 


Belastingvrij schenken Deel 2

Eerlijk zal ik alles delen…

In ons eerdere artikel hebben we geconcludeerd dat er verschillende vrijstellingen zijn voor het schenken aan bijvoorbeeld uw kinderen of kleinkinderen. Welke vormen van schenking zijn er nu en wanneer is iets nu een schenking? Een aantal vragen die we in dit artikel zullen beantwoorden.

Wanneer spreken we van een schenking?

De belastingdienst omschrijft een schenking als iets van waarde dat u “zomaar” overdraagt aan iemand anders. Wanneer u bijvoorbeeld een bedrag aan uw kind schenkt om wat makkelijker een huis te kopen. Of u schenkt aan iemand geld voor een reis die deze persoon graag wil maken. Met andere woorden, u vindt het fijn om iemand iets te geven en u hoeft er niets voor terug te ontvangen. Schenken kan dus op veel verschillende manieren en hoeft niet altijd in geld te zijn. Naast schenken in geld kunt u ook kunst, sieraden of bijvoorbeeld een auto schenken. Wat het beste bij uw persoonlijke situatie past, hangt af van uw persoonlijke doelen en wensen. Welke vormen van schenken kennen wij zoal? De belangrijkste vormen zullen wij hieronder bespreken.


Schenking van geld of effecten

De meest bekende manier van schenken, is het schenken van geld. Dit kunt u doen door geld over te schrijven op de rekening van uw (klein) kind of door het geven van contante middelen. Naast het overschrijven van een bedrag op een rekening op naam van uw (klein)kind, kunt u ook effecten schenken.

Dit kan door effecten uit uw eigen portefeuille over te boeken naar uw (klein)kind, of door effecten op naam van uw (klein)kind aan te kopen. Schenkt u een bedrag boven de vrijstelling, dan betalen uw kinderen hierover de schenkbelasting.

Schenken op papier

Om toekomstige belastingdruk te verlagen bij het vererven van uw vermogen, kan het fiscaal aantrekkelijk zijn om nu vermogen op papier te schenken aan uw (klein)kinderen. Bij schenken op papier of schenken onder schuldigerkenning, schenkt u een bedrag aan uw (klein)kind en blijft u dat geschonken bedrag schuldig aan uw (klein)kinderen. U leent het geld als het ware weer terug van uw kinderen. U ben dan wel verplicht om jaarlijks de (klein)kinderen een rente van 6% te betalen over het geschonken bedrag. Hierbij is het echt van essentieel belang dat uw (klein)kinderen kunnen aantonen dat de rente ook daadwerkelijk is betaald!

Verder dienen uw (klein)kinderen er rekening mee te houden dat de vordering op u gezien wordt als vermogen in box 3 en moeten zij hier dus belasting over te betalen. U mag als schenker zelf de schuld die u hebt aan de kinderen in box 3 in mindering brengen.


Renteloze lening

Wilt u uw (klein)kinderen financieel ondersteunen door bijvoorbeeld hun maandlasten van een lening te drukken, kunt u uw (klein)kind een renteloze lening verstrekken. Dit ziet de belastingdienst ook als een schenking, waarbij u 6% rente over het geleende bedrag 'schenkt' aan uw (klein)kinderen. Dit wordt de fictieve rente genoemd. Dit betekent bijvoorbeeld wanneer u een renteloze lening verstrekt aan uw kind van € 100.000,-, uw kind een belaste schenking ontvangt van € 6.000,- (voor zover dit bedrag boven de vrijstelling uitkomt, welke we in ons vorige artikel hebben besproken). 

Schenken van een lijfrente-uitkering

Het is mogelijk om lijfrente-uitkeringen aan uw (klein)kind te schenken. Dit is voornamelijk interessant als u de uitkering niet nodig heeft en uw meerderjarig (klein)kind betaalt een lager belastingtarief dan u in box  1. Deze mogelijkheid geldt echter alleen voor lijfrentekapitalen uit het oude fiscale regime (zogenaamde pre brede herwaarderingspolissen). Dat houdt in geld uit lijfrentekoopsommen van vóór 1 januari 1992 of polissen met maandpremies die zijn afgesloten tot 16 oktober 1990. Als uw lijfrentepolis onder het oude regime valt, is het schenken van de uitkeringen mogelijk. Er wordt over de uitkering geen schenkbelasting geheven.

Dit komt doordat uw (klein)kind over de uitkering zelf inkomstenbelasting moet betalen, hierdoor vervalt de schenkbelasting.Valt uw lijfrentekapitaal onder het nieuwe regime, dan is het schenken helaas niet mogelijk. Overigens het schenken van de lijfrente uitkering aan uw partner is ook niet mogelijk! 

Schenken van certificaten

Het certificeren van vermogen is een aantrekkelijke mogelijkheid om vermogen over te dragen, zonder de touwtjes uit handen te geven. Door het certificeren van vermogen scheidt u de zeggenschapsrechten en de economische rechten van het vermogen. Het certificeren van aandelen van een B.V. is het meest bekend. Ook ander vermogen, zoals onroerend goed, kan worden gecertificeerd. Om dit te realiseren dient u een stichting administratiekantoor (STAK) op te richten.

U kunt dan zelf als bestuurder van de stichting optreden en vanuit deze rol de zeggenschap over het vermogen behouden. Door het schenken van certificaten kunt u stap voor stap het vermogen overhevelen aan uw (klein)kinderen, maar behoudt u wel de volledige zeggenschap over het vermogen. 


Een besloten familiefonds

Een andere mogelijkheid om vermogen te schenken is een familiefonds (besloten Fonds voor Gemene Rekening (BFGR)). U stelt samen met uw (klein)kinderen een fonds in en afhankelijk van ieders inbreng ontvangt eenieder participaties van het fonds. Het idee achter een besloten familiefonds is dat het familievermogen bij elkaar blijft en dat het economische belang tot dat vermogen wordt afgesplitst van het juridische eigendom en het beheer van dat vermogen.

Daardoor kunt u dit economische belang op een praktische manier schenken aan uw (klein)kinderen zonder dat zij het beheer krijgen. Met een familiefonds kunt u daardoor het beleggingsbeleid binnen de effectenportefeuille blijven bepalen of uw vastgoedportefeuille blijven beheren, terwijl u de onderliggende waarde fiscaal vriendelijk aan uw (klein)kinderen laat toekomen. Het fonds kent 3 partijen: de beheerder, de bewaarder en de participanten. Doorgaans wordt als bewaarder een stichting opgericht die de juridische eigenaar wordt van het vermogen. De stichting is veelal ook de beheerder van het vermogen.

De meeste participaties komen doorgaans in handen van u als oprichter. U kunt dan vervolgens uw participaties in delen overdragen aan uw (klein)kinderen. Dit kan door schenking of bijvoorbeeld door verkoop. Is de waarde van de participaties hoger dan de schenkingsvrijstelling? Dan betalen uw (klein)kinderen schenkbelasting.

Schenken van goederen

Naast het schenken van geld is het dus ook mogelijk om goederen te schenken. Ook bij het schenken van goederen moet de ontvanger (helaas) schenkbelasting betalen. De hoogte van de belasting hangt natuurlijk wel af van de waarde van de schenking.

Meestal gaat u uit van de marktwaarde. Dat is de prijs die iets had opgeleverd als het op de dag van de schenking was verkocht. De belastingdienst heeft een aantal zaken voor u op een rijtje gezet hoe u de marktwaarde dient te bepalen:


Wat schenkt u en welke waarde neemt u?

  • Een woning? Neem de WOZ-waarde.

  • Een auto? Kijk naar de waarde volgens de ANWB koerslijst

  • Kunst of antiek? Kijk naar de verzekerde waarde. Is het item niet verzekerd? Kijk dan in catalogussen van veilinghuizen.

  • Andere spullen? Kijk naar de waarde op verkoopsites als marktplaats.nl of ebay.nl.


Een schenking of een schenkingsplan?

U bent nu weer het een en ander te weten gekomen rondom schenken. Het kan interessant zijn om te schenken om toekomstige belastingdruk te verlagen of juist om uw (klein)kind nu financieel te steunen. Een aantal vragen die dan beantwoord moeten worden: hoeveel bedraagt de erfbelasting in uw situatie, welke impact hebben de schenkingen op uw vermogen, welke vorm van schenken past het best en wat is de positie van uw (klein)kind? Wij denken hier graag met u over mee.

Wilt u hierover sparren? Neem dan contact op met Ramon Kuipers of Marcel Berende. Wij zijn bereikbaar op telefoonnummer +31(0)40 288 11 44 of via e-mail info@evolf.nl .


Eerdere bijdragen:

Belastingvrij schenken 1

Update-box-3-compensatie